diumenge, 29 d’octubre del 2023

Hi entra de puntetes la llum, segons Montserrat Morera EscarréL'escriptora Montserrat Morera Escarré comenta el meu poemari Hi entra de puntetes la llum al seu blog Temps de metàfora, que diu textualment:


Paraules per on entre la llum: aquesta és la matèria de la poesia. 

 J. M. Tibau juga a ficar-nos dins de A la casa i al cos on entra la llum de puntetes. 

Cada mot conté meravelles xifrades. Cal prémer les eufonies, els significats i les associacions de tota mena que hi nien i treure un nèctar personal i intrasferible: l'aura. 

El pròleg de Ricardo Gascón ens obre els ulls a la tradició poètica i literària de les terres ebrenques i no puc més que donar-li la raó quan diu: Teniu entre les mans una obra que mereix que li dediqueu un temps calmant per gaudir-la.

Ho he fet i m'ha sotragat cor i ment. També m'hi he reconegut, sobretot en el gust per les fotografies en blanc i negre que dialoguen amb els poemes. Com en el cas de «Venes» i la fotografia d'una peculiar canonada que constitueix un bell exemple de metàfora visual. 

Les analogies entre el cos i la casa és fan evidents d'entrada amb la fotografia d'un portal per on entre la llum matisada però a raig. Només «Porta» pot ser el títol del primer poema que ens obre pas i només «Ulls» i «Finestres» poden ser el següents. perquè:

...mirar és la part primera

d'un viatge escrit a mitges,...

Seguirem el camí de la mà del poeta que ens deixa que completem allò que ell ha deixat en blanc i negre.  

El temps, la memòria, l'amor, el suïcidi, la vellesa, el tresor de la innocència... els temes es desgranen com pluja fina que va calant, com una pluja de llum que ho amara tot. Com diu a «Les golfes»: 

Si hi entra de puntets la llum, 

pots jurar que ja no en surt.  

Després de trenta-sis poemes al voltant de paraules que exploren la casa-cos, trobem quaranta-nou Minimalismes poètics amb el paradoxal títol de Vas i vents. Aquests esquitxos de poesia m'evoquen els haikus que busquen l'essència sense artifici i que aquí no se sotmeten a cap esquema normatiu. 

Per a mi el recull podria acabar així:

• Senzill

  Zen

  Z

  7

  -

  .Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada