dilluns, 9 de juny del 2025

A voltes, un planeta, segons Xulio Ricardo Trigo




 

A la secció Tria personal de la revista Serra d'Or del mes de juny, Xulio Ricardo Trigo parla del meu llibre A voltes, un planeta (Cossetània Edicions)

dimarts, 20 de maig del 2025

A voltes, un planeta, segons Francesc Cabiró

 Comentari de Francesc Cabiró, al seu blog Finestra fotogràfica, sobre A voltes, un planeta (Cossetània Edicions):


A VOLTES UN PLANETA és l’últim llibre de l’escriptor Jesús M. Tibau. Un llibre en què l’autor es posa el vestit de Sir Thomas More per oferir-nos 35 petits relats en forma de conte, per mostrar-nos un planeta Terra diferent amb tota una sèrie de països inventats. Són com 35 Utopies, micromons en els quals els accidents geogràfics i els fenòmens atmosfèrics —en definitiva, les forces de la natura— condicionaran (i de quina manera!) la vida i els costums dels seus habitants.

Cadascun dels països té les seves particularitats; llocs on, per exemple, la força de la gravetat varia constantment, on els rius de lava campen al seu aire, o en què diuen que la gent no es mor, sinó que senzillament varia d’estat d’ànim… Països, però, en els quals preval la bona entesa entre els habitants —acostumats per necessitat a superar tota mena d’adversitats—, les regles de respecte i cortesia; aquell “deixar fer” als altres, sense qüestionar les seves decisions. Veiem, en molts dels casos, una democràcia ben entesa; malgrat que també supersticions, absurditats i un conformisme subjacent en cadascuna de les cultures que habiten aquest nou món particular, que deriven en allò que podria dir-se una “felicitat artificial” produïda per la bona organització i adaptació als problemes. Veiem destacar-hi, doncs, els valors del treball i de col·laboració, de la igualtat entre les persones, o la paciència i la perseverança.

També hi és molt present el què podria ser la petjada del canvi climàtic (o, més aviat, els seus efectes): un mar embravit, vents desbocats, èpoques gelades; de vegades, fins i tot, amb algun tret apocalíptic, on la llei de l’evolució natural mira d’imposar-se. Però, un cop més, els habitants d’aquest particular planeta aconsegueixen sortir victoriosos, en una harmonia perfecta entre home i natura, encara que sigui a còpia d’autoprotegir-se amb tot un repertori de llegendes, mites i creences que donaran lloc a situacions que ens provocaran més d’un somriure.

La història d’aquests 35 països inventats conclou amb un epíleg, tant original com sorprenent, que ens revelarà el perquè de tot plegat.

dissabte, 26 d’abril del 2025

A mig camí de la incertesa, a Nitandbooks


 

Comentari sobre A mig camí de la incertesa, a l'instagram de Nitandbooks:

Ja fa temps que Tibau viu a Tortosa i la seva relació amb l’Ebre és sempre present a la seva obra, com també es pot observar a A mig camí de la incertesa, en els passejos de l’Artemi a prop del riu, al conte ‘Eternitat aparent’. El seu idil·li amb la demarcació és recíproc, ja que el 2013 el van guardonar amb el Mèrit de les Lletres Ebrenques.

Però el seu vincle literari sembla no esgotar-se mai: Tibau també dirigeix el club de lectura de la Biblioteca Marcel·lí Domingo (Tortosa), és l’organitzador de les Jornades literàries de Cornudella de Montsant des de l’any 2008 i, des de 2010, també és guionista i presentador del programa de televisió homònim del seu bloc, que s’emet al Canal 21 de les Terres de l’Ebre.

Els seus contes, escrits amb una ploma àgil i fresca, els han definit  característics «per l’originalitat, la fina ironia i un ús intel·ligent del llenguatge». En el darrer recull, A mig camí de la incertesa ho veiem clarament ja des del títol dels relats. Històries que se centren en les emocions, aquelles que sorgeixen en les accions del dia a dia, sobretot, en aquelles petites coses que finalment són les que construeixen la grandesa de la vida. Com els desitjos incomplets a ‘Més val que no surti’ o fent un resum professional ràpid a ‘De genolls’; observar somrient al gos a ‘Un matí de novembre’ o viure una jornada d’escola des de la visió d’una professora a ‘Rama trencada’; descobrir delicadament que els fills es fan grans a ‘Tempesta’ o un moment a la visita del metge a ‘Un secret subtil’. Contes en els quals, amb la seva agilitat literària i amb una literatura plena de dolçor, molts ens hi podem sentir reflectits.